Nieuwsbriefbijdrage:

Klik hier om de nieuwsbriefbijdrage te downloaden.

We zijn alweer over de helft van het schooljaar. Ook de kleuters hebben afgelopen weken CITO-toetsen gemaakt. Als u daar thuis niets over heeft gehoord komt dat waarschijnlijk omdat ze het niet in de gaten hebben gehad dat ze getoetst werden; we noemen het in de groep 'werken in een boekje'. De meeste kinderen vinden dit erg leuk.

De sfeer in de groep is erg goed. We kunnen al goed werken met de pinkstem, kinderen helpen elkaar als dat nodig is en ook letten ze goed op als er iemand verdriet heeft.

De hogere groepen krijgen halverwege het jaar een rapport mee. Bij ons is dat iets anders; aan het eind van het jaar krijgt groep 2 een rapport mee.

Letters:

We behandelen elke twee weken een nieuwe letter. De volgende letters hebben we al gehad; de d, m, h, b, p, k,  en de v.

De volgende letter wordt behandeld: v.    De lettertas wordt elke dag meegegeven aan een ander kind die het thuis mag vullen met iets wat begint met de letter die we behandelen. Op deze manier worden alle kinderen betrokken bij het leren van de letters. Heeft een kind de lettertas niet mee dan mag hij/zij toch een voorwerp meenemen van de betreffende letter.

Sommige kinderen kennen al veel letters en kunnen zelfs al lezen. Kinderen die dit graag willen mogen een boekje voorlezen in de klas.

Algemene tips:

Potloodhantering
Een van de taken in de kleutergroep is de kinderen voor te bereiden op het leren schrijven. Het is een vaardigheid die een goede motorische ontwikkeling vereist.
Een goede potloodhantering is heel belangrijk.

Wat is een goede potloodgreep?
Het potlood moet net boven het afgeslepen gedeelte worden vastgehouden met duim en wijsvinger, ongeveer 2 cm. boven de punt.
De vingers mogen niet gekromd worden, dat veroorzaakt een te krampachtige houding. De middelvinger ligt hieronder.
Het potlood wijst schuin naar buiten.

Linkshandigen moeten het potlood iets hoger vasthouden, ongeveer 2,5 à 3 cm. boven de punt.

Schaarhantering
Ook een goede schaarhantering is belangrijk. De duim en de middelvinger moeten elk in een handvat van de schaar gestoken worden.
De schaar ligt dan dus op de wijsvinger.
Het is belangrijk dat de duim altijd boven blijft ( zo knipt de schaar i.p.v. dat het papier tussen de 2 snijvlakken doorglijdt).

sitemap | contact | privacy | webapplicatie dotsolutions