Kleutergroep 1,2A,  november- december:

In onze groep zijn we bezig met het thema ‘December’ van de methode Kleuterplein. We praten, lezen, zingen over en spelen met allerlei dingen die met Sinterklaas en de kersttijd te maken hebben. De kinderen kijken, voelen en beleven het sinterklaas- en kerstfeest.

Het thema ‘Sinterklaas’ doen we vanuit het prentenboek ‘Nicolaasje’. Dit jongetje wil Sinterklaas worden. Hij heeft een grote broer die erg sterk is en niet weet wat hij later wil worden. Nicolaasje stelt voor dat hij maar gewoon Piet moet worden. Wij hebben met de groep gegymd als Pieten en deden een spelcircuit waarbij we ook pepernoten bakten. Geweldig dat we hierbij altijd hulp van ouders krijgen. De kinderen genoten.

Na het bezoek van Sint kijken we uit naar het geboorte feest van de Here Jezus!!

Graag geven we wat ideeën om met jonge kinderen te gaan doen. Het is voor hen geweldig om te merken dat hun ouders weten waar ze op school mee bezig zijn

Hoe zien Sint en Piet eruit?

Bekijk samen eens welke kleding Sint en Piet dragen. Benoem die kleding en laat uw kind vertellen waar Sint en Piet het kledingstuk draagt: aan hun voeten, benen, handen, om de hals en op het hoofd.

Rijmen met Sint en Piet

Doe samen een rijmspelletje met woorden die met Sint of Piet te maken hebben.

• Wat rijmt er op Sint? (kind, mint, grint, lint, spint, print enzovoort)

• Wat rijmt er op Piet? (lied, vergiet, ziet, biet enzovoort)

• Wat rijmt er op boot? (pepernoot, tafelpoot, rood, goot enzovoort)

• Wat rijmt er op zak? (tak, bak, dak, vlak, stak enzovoort)

Doe een wedstrijdje: hoeveel woorden kunnen we samen bedenken die op ‘feest’ rijmen?

Rijm ook op ‘koek’ of bedenk samen heel veel leuke onzinwoorden die rijmen.

De letter s hoort bij Sinterklaas

Op school zijn we bezig met de letter s. Thuis kunt u ook spelletjes met deze letter doen.

Benoem zo nu en dan samen met uw kind alle voorwerpen die u ziet en die beginnen met ‘s’:

Sinterklaas, staf, slinger, stoep, sok, soep, sinaasappel enzovoort.

Of kijk op een pak melk of in een folder. Ziet uw kind daar de letter s?

Ook buiten kunt u samen met uw kind de letter s zoeken. Op reclamezuilen, in winkels, op uithangborden, straatnaambordjes en zelfs in de grillige vormen van takken kunt u de letter s zien.

Na 5 december gaan we bezig met de letter k van kerstfeest.

Elke dag krijgt een willekeurige leerling de lettertas mee naar huis. De kleuters mogen dan iets meenemen met die letter. De instructies hiervoor zitten in de tas.

Schoen zetten

Laat uw kind een tekening maken of een briefje schrijven voor in de schoen. Schrijf namens de Sint een briefje terug en lees dit aan uw kind voor.

Knutselen voor Sinterklaas en Kerstmis

Bewaar verpakkingen van levensmiddelen en laat uw kind bijvoorbeeld een boot knutselen. Op internet zijn meer leuke knutselideeën te vinden.

Voor kerst is het leuk om van doosjes een kerstboom te maken door de doosjes te stapelen van groot naar klein. Kijk ook eens op internet voor meer kerstknutsels, kerstversieringen en kleurplaten.

Het huis versieren met kerst

Betrek uw kind bij het versieren van het huis met kerst. Laat uw kind bijvoorbeeld de kerstboom mee

versieren of haal een miniboompje in huis waarvoor uw kind kersthangers mag knutselen.

Samen lezen of voorlezen

In de bibliotheek zijn veel leuke boeken te vinden over Sinterklaas en Kerstmis: informatieve boeken, prentenboeken, voorleesboeken, liedjesboeken met cd’s.

Algemene tips:

Potloodhantering
Een van de taken in de kleutergroep is de kinderen voor te bereiden op het leren schrijven. Het is een vaardigheid die een goede motorische ontwikkeling vereist.Een goede potloodhantering is heel belangrijk.

Wat is een goede potloodgreep?
Het potlood moet net boven het afgeslepen gedeelte worden vastgehouden met duim en wijsvinger, ongeveer 2 cm. boven de punt.De vingers mogen niet gekromd worden, dat veroorzaakt een te krampachtige houding. De middel- vinger ligt hieronder.Het potlood wijst schuin naar buiten. Linkshandigen houden het potlood iets hoger vast,plm. 2,5 à 3 cm. boven de punt.

Schaarhantering
Ook een goede schaarhantering is belangrijk. De duim en de middelvinger moeten elk in een handvat van de schaar gestoken worden.
De schaar ligt dan dus op de wijsvinger.
Het is belangrijk dat de duim altijd boven blijft ( zo knipt de schaar i.p.v. dat het papier tussen de 2 snijvlakken doorglijdt).

Bibliotheek op schoolgr.A mag donderdagmiddag een/meerdere boek(en) uitzoeken.

Iedereen uit groep A wenst u en jou een hele goede tijd!!